Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Πάρνηθα - Οδηγίες

Σήμερα έλαβα επίσης αυτο το email το οποίο θεωρώ καλό να το έχω στο blog. Αφορά την Πάρνηθα και το τι πρέπει να κάνουμε.

Αγαπητοί φίλοι.

Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά θρηνούμε για την καταστροφή στην Πάρνηθα.

Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά θέλουμε εδώ και τώρα να κάνουμε κάτι για να ξαναδούμε τον Εθνικό Δρυμό υγιή και ζωντανό.

Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά πρέπει με ψυχραιμία να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουμε.

Αυτή τη στιγμή, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:

- Να μην ανέβουμε στην Πάρνηθα. Το οικοσύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία στα καμένα θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, ενώ στις περιοχές που δεν έχουν καεί η ανθρώπινη παρουσία μπορεί να ενοχλήσει τα ζώα που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

- Να μην ταίζουμε τα ελάφια. Το Δασαρχείο έχει αναλάβει πλήρως τη σίτιση των ελαφιών, όπου αυτό απαιτείται και το WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει πρόγραμμα περίθαλψης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ανεξέλεγκτο τάισμα έλκει τα ελάφια στις καμένες περιοχές, από τις οποίες πρέπει να απομακρυνθούν προσωρινά, ενώ πιθανότατα μπορεί να τα βλάψει σοβαρά.

- Να μη φυτεύουμε δέντρα. Οι ανεξέλεγκτες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων χωρίς κανένα σχέδιο μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση, σχεδόν αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν που προκάλεσε η πυρκαγιά, στο οικοσύστημα που προσπαθεί να ανακάμψει. Οι όποιες αναδασώσεις γίνουν θα πρέπει να γίνουν βάση μελέτης.

Μπορείτε να μείνετε κοντά μας για να ενημερώνεστε τις νέες εξελίξεις και να εγγραφείτε στο site μας ( www .wwf .gr) για να προσφέρετε εθελοντική εργασία στις μελλοντικές εργασίες αποκατάστασης. Μπορείτε επίσης να υπογράψετε την έκκληση του WWF Ελλάς ( www .politics .wwf .gr) προς τον Πρωθυπουργό για αποκατάσταση της Πάρνηθας και προστασία των δασών της χώρας.

------------------------------------------------------------

Κωνσταντίνος Λιαρίκος

Οικονομολόγος MSc, DSPU

Υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων

WWF Ελλάς

Φιλελλήνων Αθήνα

Τηλ.

e-mail: c.liarikos@wwf .gr

Πάνθηρες των δρόμων


Σήμερα έλαβα ένα email, απο τα δεκάδες που λαμβάνω κάθε μέρα, από μια συνάδερφο. Είχε θέμα τους "Πάνθηρες των δρόμων". Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα κίνηση που έχει σκοπό να συνειδητοποιήσει το κόσμο, ώστε οι οδηγοί, που παρκάροντας ενοχλούν τους άλλους, να "σημαδεύονται", ελπίζοντας να ευαισθητοποιηθούν και να μην το επαναλάβουν.
Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει κάποια πολύ ενδιαφέροντα αυτοκόλητα, όπως το σήμα της εικόνας. Το οποίο προτρέπουν, τα μέλη τους, να το κολάνε στα αυτοκίνητα αυτών των "γαϊδάρων που παρκάρουν όπου γουστάρουν". Όντως πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ύπαρξη χιούμωρ παράλληλα με κοινωνική ευαισθητοποιηση των πολιτών. Γιατι πρέπει πλέον να δρούμε εμεις, χωρίς να περιμένουμε τον κακο αστυνόμο να βάλει προστιμο. Χωρίς να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας, αλλά επιστρατεύοντας το χιούμωρ και την φαντασία μας. Άλλωστε ίσως πιο εύκολα θα πείσεις κάποιον με το χιούμωρ παρά με ένα προστιμο [που ο κολλητος του μπάρμπα του μπατσανάκη του θα το σβήσει ;-) ]

Σημείωση: Η εικόνα ειναι απο την διεύθυνση http://www.streetpanthers.gr/images/sticker-3.jpg και δεν αποτελει δημιούργημα μου.

Παραπομπές:
  1. Πάνθηρες των δρόμων (Επίσημη σελίδα)
  2. Πάνθηρες των δρόμων (Blog)

Δροσιστικά κοκτέιλ

Καθώς μπαίνει το καλοκαιράκι, όλοι ψάχνουμε μια δροσιά. Ένας ωραίος τρόπος να δροσιστούμε είναι τα δροσιστικά coctails.. δηλαδή ποτά που είναι σύνηθη σε χώρες όπου η ζέστη είναι συνήθης, αν όχι μονιμη ;-)
Τέτοιες χώρες είναι η Βραζιλία και Κούβα [χωρίς να σημαινει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες χώρες, απλά θέλω να παρουσιάσω ποτά απο αυτές τις χώρες, καθώς δε ξέρω άλλα :-( ].
Το δροσιστικό ποτό της κούβας [ή τουλάχιστον εγώ αυτό ξέρω, αυτό λέω] ειναι το Mojito [Μοχίτο] {βλέπε χαρακτριστικά σερβιρισμένο μοχίτο στην εικόνα με το lime [=πράσσινο λεμόνι]}. Τα βασικά συστατικά του είναι ο διόσμος το ρούμι και το lime, αλλά επίσης θέλει και ζάχαρη [βλέπε παραπομπές για συνταγή]
Το άλλο δροσιστικό ποτό, της Βραζιλιας, είναι η Καϊπιρινια [δυστυχώς δε ξέρω πως γράφεται στα Βραζιλιάνικα :-(]. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό coctail που φτιάχνεται απο Cachaça [=κασσάσα] [βραζιλιάνικο ποτό, που μπορείται να βρειτε σχετικά εύκολα], ζάχαρη και κάποιο ξυνό φρούτο [φράουλα, lime, λεμόνι ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστει το μυαλο του επίδοξου δοκιμαστή] και φυσικά πάγο ;-)
Σας προτείνω στην επόμενη εξοδο σας να το δοκιμάσεται, αρκει να σας αρέσουν τα αντιστοιχα υλικά ;-)

Βιβλιογραφία:
  1. Συνταγές Καϊπιρινια (ΜΕΝ 24)
  2. Mojito (Wikipedia)
Παραπομπές:
  1. Cuban Mojito recipe
  2. Cachaça
ΥΓ: Ο,τι γράφω το έχω δοκιμάσει και προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ. Επίσης μπορείται να δοκιμάσεται συνταγές για μοχίτο χωρίς να βάλεται ρούμι και να το πίνεται σαν αναψυκτικό!

Δε τρώω ψωμί, κάνω δίαιτα


Ως καλοφαγάς, μου αρέσει συχνά να πηγαίνω σε ταβερνούλες. Οπότε ξέρω ότι το τι θα πληρώσω ξεκινά απο το κουβέρ και πάει όσο απάνω γίνεται.. [ασχετα αν πληρώνεις κάτι για φρέσκο -αρα και ακριβά- και είναι φρεσκοκατεψυγμένο!]. Αλλά τώρα τελευταία κάτι άκουγα ότι έχει καταργηθεί το κουβέρ. Όχι οτι θα με έσωνε, αλλά γιατι να πληρώνεις κάτι που δεν παραγγέλνεις ποτέ; Και που ίσως σε βάζει σε πειρασμό να φας κάτι που πρέπει να αποφεύγεις;
Γιατι εγώ, που θέλω να φάω μια χωριάτικη και κάτι κεφτεδάκια, να έχω και μισή φρατζόλα ψωμί να μου λέει "βούτα με στο λάδι της σαλάτας;" γιατί να πηγαίνω να φάω κάτι και να με επηρεάζει το να φάω και κάτι άλλο;
Για αυτό λοιπον, προτείνω σε όλους, κι εγώ θα το εφαρμόσω με την πρώτη ευκαιρια, "όχι, δε παρείγγειλα ούτε κουβέρ ούτε ψωμί. Πάρτο πίσω".

ΥΓ: Εως πότε θα μας θεωρούν κορόιδα-πελάτες τα διάφορα μαγαζάκια;

Παραπομπές:
  1. ΚΕ.Π.ΚΑ
Κείμενο, όπως έχει γραφεί από ΚΕ.Π.ΚΑ και περιγράφει αυτά που παραπάνω έχω επισημάνει με δικό μου τρόπο. Το κείμενο έχει μεταφερθεί αυτολεξί. ΔΕΝ έχει γραφεί απο τον συγγραφέα του blog, απλά έχει μεταφερθεί και τον εκφράζει.

Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2007

Δελτίο Τύπου

Κουβέρ και … Πονηριές

«Πήγαμε να φάμε, σε κεντρικό εστιατόριο. Όταν ήρθε ο λογαριασμός, πρόσεξα ότι μου είχαν χρεώσει κουβέρ. Διαμαρτυρήθηκα και μου το αφαίρεσαν, από το λογαριασμό».

«Στο λογαριασμό, μου χρέωσαν ψωμί, που δεν είχα παραγγείλει. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου απάντησαν ότι το ψωμί αντικατέστησε το κουβέρ και η χρέωσή του είναι πολιτική της επιχείρησης».

Είναι καταγγελίες, που δεχόμαστε, τις τελευταίες μέρες, όλο και συχνότερα, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους Καταναλωτές:

· Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

· Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους Καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή «μεταλλαγμένο» κουβέρ.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30, για τα μέλη και 12:30 – 14:30, για τα μη μέλη.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition