Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Web 1.0, 2.0, 3.0

Το Διαδικτυο έχει ήδη περάσει δύο εποχές και έχει μπει στην τρίτη!

Η πρώτη εποχή (Web 1.0), η αρχή της ευρείας χρήσης του Διαδικτύο, επέτρεπε στον χρήστη μόνον να διαβάζει κείμενο και να βλέπει φωτογραφίες σχετικά χαμηλής ποιότητας. Αυτο συνεβαινε για δυο λόγους, πρωτον τεχνικά δεν υπήρχε η δικτυακή υποδομή για μεταφορά μεγάλου όγκου πληροφορίας, αλλά κατα δεύτερον δεν υπήρχε ακόμα εκπαίδευση των χρηστών γύρω απο τις τεχνολογίες του Διαδικτύου.

Η δεύτερη εποχή (Web 2.0), η εποχή όπου οι χρήστες γίνονται ενεργοί, είναι η σημερινή. Σχεδόν όλοι συμβάλλουν ενεργά στην γιγάντωση του Ιστού (Web), έστω μια γραμμή κείμενο[1]. Πλεόν το Διαδίκτυο "ανήκει" στους "πολίτες" του[2]. Η "φωνή" του μπορεί να διαδοθεί σε όλο το κόσμο, αρκεί να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία ειναι συνήθως δωρεάν κι αρκετα εύχρηστα.

Η τρίτη γενιά ομως (Web 3.0) είναι μια νέα πρόκληση που έρχεται. Πλέον οι χρήστες είναι ακόμα πιο απαιτητικοί. Δεν τους αρκει απλά να διαδίδουν τις ιδέες τους. Θέλουν να το ζούνε. Θέλουν να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι ώστε έχουν διάδραση μέσω του Internet με πολλαπλούς τρόπους. Πλέον οδεύουμε σε μια εποχή όπου πολλές συσκευές καθημερινής χρήσης, ξεκινόντας απο τα κινητά τηλέφωνα, θα ειναι συνεχώς συνδεδεμένα και συντονισμένα με απώτερο στόχο τον απόλυτο έλεγχο της πληροφορίας και την δημιουργία γνώσης προκειμένου να βελτιώνεται η ζωή των χρηστών.

Υποσημειώσεις:
[1] Οι περισσότεροι απο εσάς θα έχετε χρησιμοποιήσει κάποια απο τις υπηρεσίες Facebook, Blogger, Wordpress, Twitter, Flickr, Picasa ή οτιδήποτε που σας προτρέπει να διαθέσετε στον Ιστο (web) δικό σας υλικο.
[2] Ή απλά έχει δημιουργηθεί αυτή η αίσθηση ώστε ο χρήστης να διαθέτει απο μόνος του πληρφορίες που ειναι πολύ χρήσιμες για τις μεγάλες εταιρείες αλλά και τις κυβερνήσεις.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition