Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Η νέα μορφή "εκμεταλλευσης" της εργασίας

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα "μόδα" στην αγορά εργασία. Η μόδα των "ενοικιαζόμενων" εργαζομένων. Οταν μια εταιρεία χρειάζεται περιστασιακά μια ομάδα εργαζομένων, προκειμένου να αποφύγει τους περιορισμούς του εργατικού δικαίου, τους ενοικιάζει από μια άλλη εταιρεία. Συνήθως αυτή η ενοικίαση συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος από ότι να τους είχε προσλάβει άμεσα, αλλά ταυτόχρονα έχει ως πλεονέκτημα ότι ανά πάσα στιγμη μπορεί να τους "διώξει". Τετοιες εταιρείας έχουν κανει την εμφάνιση και στην χώρα μας.

Μια τέτοια εταιρεία είναι και η "indianic", που μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Η συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει να θέλει ανθρωπους "πασπαρτού". Θέλουν να ξέρεις καθε σύγχρονη τεχνολογια. Κανονικά ένας μηχανικός πρέπει να μπορεί εύκολα να μαθαίνει οποιαδήποτε τεχνολογία, αλλά το να την ξερει ηδη ειναι δύσκολο. Είναι τοσο μεγάλο του πλήθος τους όπου αδυνατεί ένας άνθρωπος να ξέρει τα πάντα.

Παρά το αρνητικό, ότι καποια εταιρεια κερδιζει χρήματα απλά επειδή σε ενοικιάζει, υπάρχει και το θετικό, ότι μπορεις να εισαι σε μια εταιρεία, άρα να έχεις μια σταθερή εξέλιξη, αλλά παράλληλα να αλλάζει εργασιακό περιβάλλον συχνά και διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου. Αυτός ο κύκλος γνωριμιών μπορεί να σε οδηγήσει μετά στο να βρεις μια σταθερή δουλεια, οχι ως ενοικιαζομενος αλλά ως "μόνιμος" υπάλληλος.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να υπάρχει αυτή η "τρύπα" με τους ενοικιαζόμενους εργάτες, παρά να χαθούν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που υπάρχουν. Αν και δυστυχώς το μέλλον φαίνεται να οδηγεί στην περικοπή αρκετών τέτοιων δικαιωμάτων στο όνομα της οικονομική εξυγειανσης, δηλαδή της αύξησης του ρυθμού αύξησης των αυξανόμενων κερδών!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition