Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

BPEL (Business Process Execution Language)

Όπως έχω αναφέρει και σε παλιότερο post, ασχολούμαι με Web Services. Καθώς έχει γίνει πλέον ένα must για όλα τα μεγάλα συστήματα να προσφέρουν δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα συστήματα. Αλλά αυτή την εβδομάδα έχω αρχίσει να ασχολούμαι με κάτι που παλιότερα μου φαινόταν περίπλοκο και ανεφάρμοστο, αλλά πλέον το βλέπω ως αρκετά χρήσιμο. Ο λόγος για την BPEL, μια γλώσσα που περιγράφει το πως μπορούν να συνδυαστούν υπηρεσίες ώστε να παραχθεί κάποια σύνθετη.
Για παράδειγμα μέσω BPEL μπορεί να φτιαχτεί μια σύνθετη υπηρεσία που θα αναζητεί αεροπορικό εισιτήριο, αυτοκίνητο προς ενοικίαση και ξενοδοχείο με την μία, συνδυάζοντας τις υπηρεσίες αναζήτησης αεροπορικού εισιτηρίου, την υπηρεσία αναζήτησης αυτοκινήτου και την υπηρεσία αναζήτησης ξενοδοχείου που υπάρχουν. Το πλεονέκτημα με την BPEL είναι ότι δεν χρειάζεται να γραφτεί κώδικας, αλλά να περιγραφεί σε μορφή XML, για την δημιουργία του οποίου υπάρχουν γραφικά εργαλεία όπως το SOA Plugin του NetBeans.

Περισσότερες λεπτομέρειες:

Χρησιμοποιώντας Wicket..

Το τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να ασχολούμαι με ένα ακόμα web framework, το wicket. Το wicket είναι ένα framework για Java που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια του Apache Foundation. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει, σε σχέση με άλλα παρόμοια, είναι ότι διαχωρίζει την εμφάνιση από την λογική. Αυτό επιτυγχάνεται με το να απαιτείται για κάθε τι που εμφανίζεται αφενός ένα στοιχείο HTML σε κάποια σελίδα και αφεταίρου αντίστοιχο Wicket Component's instance που να δημιουργείται στον Constructor κάποιας ομώνυμης με την σελίδα κλάσης. Επίσης διαθέτει δυνατότητα χρήσης Ajax αλλα παράλληλα και κλασικού submit/refresh.

Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του project: http://wicket.apache.org/
ή ζητήστε μου να γράψω περισσότερα.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition