Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Στην αναζήτηση RIA framework

Καταρχήν να σας πω τι ειναι το RIA, το RIA είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να φτιαχνονται User Friendly web based εφαρμογες. Δείτε παραδείγματα στο RIA pedia. Έτσι μπορούμε και φτιαχνουμε εφαρμογές που μοιαζουν με stand alone αλλά τρέχουν μέσω browser. Το οποίο μπορεί να σημαίνει οτι μια εταιρεία μπορει να έχει ένα Server με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές της, υπο μορφή web 2 application και ο κάθε υπαλληλος να μην έχει κανονικό υπολογιστή [υψηλό κόστος αγοράς αλλά και μεγάλο κόστος για άδεια λογισμικού για κάθε μηχάνημα], αλλά thinclient [τα οποία ειναι απλά μηχανήματα, μικρού κόστους τα οποία το μονο λογισμικο που χρειάζονται είναι ένας web browser, κι ίσως και κάποια plug in]. Αλλά γιατι εγώ το ψάχνω...
Εδώ κι ένα μήνα περίπου έχω αρχήσει να ψάχνω framework για αναπτυξη εφαρμογής σε Java [Ώστε να το αξιοποιήσουμε σε ένα έργο που αναπτύσουμε στην εταιρια όπου εργάζομαι, αλλά και γενικότερα γιατί θέλω να δω πως μπορώ να φτιάχνω τέτοιου είδους εφαρμογές]
Στην αναζήτηση μου βρήκα πολλά και διαφορα..εμπορικά και μη [σαφώς προτιμώ το open-source για να μπορώ να το "γαργαλάω" κιολας]..Αλλα αυτά που θεώρησα καλύτερα και θέλω να μοιραστώ μαζι σας ήταν [σύντομα θα γράψω αναλυτικότερες πληροφοριες για το κάθε ένα, αλλα προς το παρον τα αναφέρω ονομαστικά]:
  1. Wicket, το οποιο χρησιμοποιούμε ήδη στην ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής μας κι έχει αποδειχθεί αρκετά καλο.. Το όποιο προτιμήθηκε γιατί έχει πολλά ρεαλιστικά παραδείγματα αλλα και μεγάλη βιβλιοθήκη απο widget που μπορεσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
  2. Echo 2, το οποίο έχει πάρα πολύ υλικό, μπορεί να συνδυαστεί με το Wicket, και το καλυτερό του χαρακτηριστικό είναι ότι έχει plug-in για το eclipse.... αλλά δυστυχώς ειναι επί μισθώσι :-(
  3. ThinWire, το οποίο είναι ένα πολλά υποσχόμενο framewok, αλλά με πολλά μειονεκτήματα. Ενα από αυτά είναι ότι [τουλάχιστον εγώ δε βρήκα] δεν έχει καλό documentation ώστε να μπορεσεις να το επεκτείνεις.
  4. GWT [Google Web Toolkit], δε θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι ο πολυαγαπημένος μου Γούγλης... αλλά μου την χαλάει γιατι δε το δίνει 100% open source και πανω από όλα δεν ειναι 100% Java.. σιγουρα καλος χρυσός και έχει απο πίσω τον Γούγλη, αλλά εγώ θελω να τα "γαργαλάω"! Οπότε σας προτίνω να το αποφύγετε αν θέλετε να κανετε κατι μεγάλο.
  5. Adobe Flex 2, το οποιο καλό, χρυσό, open source, αλλά από μια τελείως commercial εταιρία. Που σε αφήνει να κάνεις τρομερά πράγματα, πολύ καλλιτεχνικά. Αλλά τα ωραία τα κάνεις με τα δικά τους εργαλεία τα οποία φυσικά τα πληρώνεις.. Ρίχτε μια ματια αν φτιαχνεται κάτι για commercial εφαρμογες.
ΥΓ: Να με συγχωρήσετε για ενδεχόμενα ορθογραφικά λάθη

Βιβλιογραφία:
  1. Rich Internet application - Wikipedia

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition