Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Με κλέψανε!

Δυστυχώς, πρώτη φορά στην ζωή μου, έπεσα θύμα κλοπής. Ήμουν στα Starbucks στην Κοραή με την κοπέλα μου έχοντας την τσάντα πάνω στο τραπέζι.. κάποια στιγμή πήγα να την φιλήσω, οπότε βρήκε την ευκαιρία ο διπλανος [καθώς δεν υπήρχε και κανένας αλλος τριγύρω] να μου κλέψει το τσαντάκι! Οπου ειχα ταυτότητα, δίπλωμα, κάρτες τράπεζας, κινητά και κάτι λίγα μετρητά!
Αλλά ο λόγος που βάζω την ανάρτηση δεν ειναι να σας πω τον πόνο μου αλλά να δώσω συμβουλές από αυτά που έμαθα σήμερα.

Πρώτον, το πιο σημαντικό είναι να ακυρώσετε τα κινητά σας, δηλαδή φραγή εισερχομένων, εξερχομένων κλήσεων και μηνυμάτων καθώς και κάθε άλλης χρεώσιμης υπηρεσίας. Γιατί είναι το πλέον αμεσο για χρέωση, αφού μπορεί να είναι αλλοδαπός και να θελήσει να πάρει στην Αλβανία, Γεωργία ή στην Αλγερία όπως συνέβει στην περιπτωση μου [και περιμένω να δω τι κουστουμι θα μου έχει βγάλει!]
Vodafone 11830 [όπου ζητάτε να γίνει φραγή όλων των κλήσεων.]
Cosmote 1212 από κινητό cosmote ή 13838 απο σταθερό
Wind 1260 από κινητό wind ή 6935601260 από σταθερό

Δεύτερον, πρέπει να ακυρώσετε τις κάρτες σας.
Τηλέφωνα τραπεζών [σύντομα θα ψάξω να βρω και των υπολοίπων τραπεζών]
EUROBANK 210-9289555
ΕΘΝΙΚΗ 210-4834100
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 210-3335000

Τρίτον, πρέπει να πάτε σε αστυνομικό τμήμα να αναφέρετε την κλοπή και να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα αντίτυπα βεβαιώσεων από την αστυνομία ότι έχετε απολέσει οτιδήποτε απωλέσατε. Και να το δηλώσετε ως απώλεια, γιατί ως κλοπή θα διαρκέσει περισσότερο για να επανεκδόσετε καινούρια.

Τέταρτον πρέπει να ενημερώσετε τους εξεις: Τειρεσία [δείτε εδώ], Ολες τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσεστε και ίσως και την αρμοδια ΔΟΥ. Τον τειρεσία λίγοι το σκεφτονται, αλλά ειναι απαραίτητο ώστε να μπλοκάρετε κάθε τραπεζική συναλλαγή με χρήση της παλιάς ταυτότητας. Να σας σημειώσω ότι εγώ έκανα αίτηση για τον Τειρεσία απο την Eurobank και γενικά πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να γίνει τέτοια αίτηση.

Πέμπτον, σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας πρέπει να κάνετε ό,τι λέει εδώ, δηλαδή πιστοποιητικό γένησης, τέσσερις ασπρομαυρες φωτογραφίες ταυτότητας, θα χρειαστείτε έναν μάρτυρα, 9 Ευρώ παράβολο υπέρ δημοσίου [από τράπεζα] και τέλος μια υπεύθυνη δήλωση για τις συνθήκες κατα τις οποίες την χάσατε. Υπεύθυνη δήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ. Να σημειωθεί ότι ίσως χρειάζεται ραντεβού, όπως στην περίπτωση μου που πήγα στο Α.Τ. Κολωνού και με ενημέρωσαν οτι βγαζουν ταυτότητες κατόπιν ραντεβού που κλείνονται με παρουσία του ενδιαφερομένου ή κάποιου αντιπροσώπου στις 7.30 το πρωί Δευτέρας. Και για τους τύπους να σημειώσω ότι χρειαζονται και 0.30Ε για χαρτόσημο.[Τηλεφωνικά ή αλλη μέρα και ώρα δε γίνεται! Δημοσιο For Ever!]

Έκτον σε περίπτωση κλοπής διπλώματος οδήγησης, κοστίζει κάτι παραπάνω. Το πως θα την αντικαταστήσετε μέσω ΚΕΠ μπορείτε να το δείτε εδώ. Ή απλά να κάνετε τα εξής:
α) Να πάρετε παράβολο 30 Ευρώ αν το χάνετε πρώτη φορά ή 60Ευρώ αν ειναι δεύτερη μονο από την Εθνική Τράπεζα
β) Να επιδείξετε αστυνομική ταυτότητα[για αυτο στο προηγούμενο βήμα αναφέρω πως να ξαναεκδοσετε ταυτότητα] ή διαβάτήριο
γ) Διπλότυπο υπέρ Τ.Σ.Α. από Δημόσιο Ταμείο [κοινώς ΔΟΥ - Εφορία], 9,02Ευρώ [μην ξεχάσετε τα 2 λεπτά!]
δ) Δύο έγχρωμες φωτογραφίες τύπου ταυτότητας

Έβδομον, να πάτε στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε να δηλώσετε την νέα ταυτότητα. Μην ανοίξει καμια εταιρια-κομπίνα και σας έχει μέτοχο χωρίς να το ξέρετε!

Το σημαντικότερο όμως είναι να μην σας συμβεί καμια κλοπή γιατι νιώθεις μετά μεγάλη απογοήτευση κι ίσως και ανόητος. Όχι τόσο λόγω αξίας των απωλεσθέντων, αλλά επειδή δε καταφερες να υπερασπιστεις την ιδιοκτησια σου.

ΥΓ: Σε περίπτωση που θέλετε πληροφορίες για περιπτωση κλοπής κι αλλων εγγράφων και επανεκδίδονται αφήστε σχόλιο και θα το ψαξω, θέλω η συγκεκριμένη ανάρτηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλήρης και ελπίζω να ειναι ευανάγνωστη. Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο

Παραπομπές:
Χρήσιμες συμβουλές για το πως θα επανεκδόσεται τα έγγραφα σας θα βρείτε εδώ

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition