Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Πως καταρrέουν οι τράπεζες;

Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε θέλω να έχω έναν τέτοιο τίτλο, απλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχει ανοίξει μια μαύρη τρύπα που ρουφάει τον παγκόσμιο πλούτο και όλες οι χώρες του κόσμου έχουν πτωτικές τάσεις στους δείκτες ανάπτυξης. Δεν μπορώ ούτε να δεχθώ ότι για όλα αυτά φταίει ο φτωχός κόσμος που πήρε δάνεια για να αποκτήσει μια στέγη.
Ο δανειζόμενος έχει ανάγκη και γι'αυτό παίρνει ένα δάνειο, ενώ ο δανειστής έχει την ευχέρια να αποφασίσει αν θα του το δώσει ή όχι. Προφανώς τέτοιο έλεγχο δεν έκαναν οι τράπεζες,για αυτό και υπήρξε αυτή η καταστροφή.
Αλλά δεν πιστεύω ότι φταινε μονο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και οι πολυέξοδοι-ανοήτοι πόλεμοι που έκαναν οι ΗΠΑ σε κράτοι φαντάσματα. Στείλαν ελέφαντες να σκοτώσουν μυρμίγκια, μη σκεπτόμενοι ότι τα μυρμίγκια είναι τοσο μικρά που μπορούν να ξεφύγουν απο τον ελέφαντα χωρίς να τα πάρει είδηση.
Βέβαια επειδή μερικές τράπεζες είχαν καταλάβει ότι δε θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, οπότε δημιούργησαν τα γνωστά παράγωγα. Τα παράγωγα είναι ουσιαστικά ότι πουλάνε το δάνειο σε κάποιον άλλο, δηλαδή έστω ένα δάνειο 100 με τόκο 15% για 5 χρόνια τότε το πουλάνε ως παράγωγο για 115 και ο επενδυτής του παράγωγου θα ευελπιστεί ότι θα βγάλει άλλα 60! Αλλά δεν τα πήρανε, οπότε πολλοί φτωχεύσανε.. αλλά δεν ήταν όλες οι τράπεζες τόσο "έξυπνες", οπότε "έφαγαν" την τάπα και καταρεύσανε..

Ως πότε οι άπληστει κερδοσκόποι θα πλουτίζουν σε βάρος της εργασίας του κοινού λαού αλλά θα βάζει και σε κίνδυνο τις καταθέσεις και επενδύσεις των συντηριτικών επενδυτών;

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition