Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Τι ειναι το CHROME OS;




Εν συντομία το CHROME OS είναι ένα λειτουργικό όπου δεν έχει προγράμματα ο χρήστης εγκατεστημένα στον υπολογιστή του αλλά μόνο έναν Web Browser μέσω του οποίου τρέχει Διαδικτυακές εφαρμογές. Αλλωστε ήδη η Google έχει φτιάξει πάρα πολύ καλές Διαδικτυακές εφαρμογές. Χαρακτηριστικές είναι το GMAIL, Picasa WEB, Google Documents, Google Reader και Google Calendar ενώ συνεχίζει να φτιάχνει κι άλλες οι οποίες δοκιμάζονται μέσω του Google Labs.


Η ιδέα δεν είναι και τόσο πρωτότυπη καθώς υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με τον όρο Thin Client που δόθηκε από την Oracle


Πηγές:
1) Think Client (Wikipedia)
2) What is thin client? (Webopedia)

Apple iPad

Σιγουρα άργησα, αλλά δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο νέο δημιούργημα της Apple. Τον μεγάλο του iPod. Την πρώτη συσκευή tablet pc που είναι σε υποφερτή τιμή και υπόσχετε υψηλή ποιότητα. Ο λόγος για το iPad που την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστικε στο ευρύ κοινό από την Apple. Αλλά τι είναι τελικά το iPad;
Ολοι πιστεύουν ότι είναι ένα μεγάλων διαστάσεων iPod Touch. Η αλήθεια είναι οτι έχουν δίκιο σε σημαντικό βαθμό. Η επανάσταση του iPod Touch και του iPhone δημιουργησε μια νέα αγορά. Μια αγορά μικρών συσκευών με μεγάλες δυνατότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι το προσφέρουν αναμφισβήτητα την καλύτερη εμπειρία χρήσης σε σχέση με όλες τις σύγχρονες συσκευές. Το λειτουργικό τους σύστημα, iPhone OS, ειναι πολύ πιο γρήγορο και πιο φιλικο σε σχέση με το Google Android, το Symbian OS και φυσικά το MS Windows Mobile. Αυτή η φιλικότητα και οι επιδόσεις κάνανε το iPhone τόσο δημοφιλές.
Ποιος δεν εντυπωσιάστηκε από το Cover flow και το πόσο φυσικά διαλέγει άλμπουμ;
Ποιός χρήστης δεν κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μάθει το χειρισμό της συσκευής;
Ποιός δεν έχει εντυπωσιαστεί από το πλήθος των προγραμμάτων που κυκλοφορούν;
Σκεφτείτε όλα αυτά σε πολλαπλάσιο βαθμό. Σκεφτείτε οι εφαρμογές να ήταν φτιαγμένες για πιο μεγάλη οθόνη, όπως αυτή του iPad, πόσο περισσότερες λειτουργίες θα μπορούσαν να έχουν. Σκεφτείτε να βλέπετε βίντεο σε μια οθόνη υψηλής ποιότητας όπως του iPhone αλλά σε αρκετά μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτό που σκέφτεστε και σκέφτομε κι εγώ είναι το iPad.

Αλλά συνεχίζει να κληρονομεί το μεγάλο μειονέκτημα των προϊόντων της Apple. Θα είναι κι αυτό άλλη μια κλειδωμένη συσκευή. Προγράμματα θα φτιάχνονται μόνο απο προγραμματιστές που έχουν αγοράσει licence. Τα προγράμματα θα πωλούνται μόνο μέσω του App Store, δηλαδή μόνο μέσω της Apple. Δεν θα παίζει Flash, εκτώς κι αν επιτέλους βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα. Ας ελπίσουμε να υπάρξει σύντομα και κάποιος ανταγωνιστής. Πιθανόν το Chrome OS να μπορούσε να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

Παραπομπές:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition