Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Είναι τέχνη ο προγραμματισμός;


Κάποτε, πριν απο αρκετά χρόνια ήταν ένα μικρό αγοράκι με πράσσινα μάτια.. τα οποία λάμπανε όταν βρισκόταν στην μονοχρωμη οθόνη ενος [τότε] σύγχρονου υπολογιστή.. ενός 8088 [υπερβολικά παλιός για την εποχή μας, δες παραπομπές] ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με έναν τεράστιο σκληρό δίσκο, απίστευτης χωρητικότητας των 20 ΜΒ! Με οδηγό δισκέτα 51/4" των 640ΚΒ.. και το οποίο διέθεται και ποντίκι!
Αυτό το τότε αγοράκι είμαι εγώ.. ένα παιδί που αν και μεγάλωσα στο Αιγάλεω, και παρότι οι γονείς μου δεν είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, είχα την τύχη να έχω υπολογιστή απο όταν γεννήθηκα. Βεβαίως όταν θα ήμουν σε ηλικία πλήρους αξιοποιησής του θα ήταν πολύ παλαιάς τεχνολογίας.. αλλά δεν περίμενα εκείνη την ηλικία. Από μικρός ήθελα εγώ να του λέω τι να κάνει, να έχω τον έλεγχο, να του λέω "είσαι βλάκας" και να λέει "ναι, είμαι βλάκας". Οπότε και άρχησα τον προγραμματισμό..
Θυμάμαι το πρώτο προγραμμα που έγραψα [βασικά το αντέγραψα!]. Ήταν ένα παιχνίδι τύχης, "Βρες με 10 προσπάθειες πόσους κροκόδειλους έχει το ποτάμι". Και μάλιστα θυμάμαι και την πρώτη τροποποίηση που του έκανα.. είχα σκεφτεί οτι 10 είναι λίγες
προσπάθειες, οπότε τις έκανα αρχικά 100 [είδα ότι κάπου έλεγε 10 και χωρίς να καταλαβαίνω, έβαλα ένα μηδενικό στο τέλος ;-) ]. Βέβαια θα μου πείτε, "χαρας το σπουδαίο, δεν χρειάζεται να εισαι ιδιοφυία για να το σκεφτείς", κι εγώ θα απαντήσω, "δικιο έχεις, δεν χρειάζεται ενα παιδί νηπιαγωγου να είναι ιδιοφυια για να το σκεφτει ;-)". Έτσι στην ηλικία των 4-5 ετών είχα την πρώτη μου επαφή με το άθλημα..
Από τότε συνέχεια έψαχνα ιδέες, ή έτοιμα προγράμματα για να υλοποιήσω ή να πειράξω. Και πάντα όλο και κάτι έβρισκα. Δυστυχώς δεν υπήρχε τότε Διδικτυο, αλλά υπήρχαν περιοδικά και βιβλία και πάνω από όλα δίψα για δημιουργία. Το αντιμετώπιζα όπως άλλα παιδιά αντιμετώπιζαν την ζωγραφική ή το ποδόσφαιρο. Το έβρισκα πολύ σπουδαίο ακόμη και το να γράψω μια γραμμή κώδικα που θα κάνει τον υπολογιστή να πει "μπιπ" [πράγμα που στην σύγχρονη εποχή φαντάζει γελοίο, τότε δεν ήταν!]... έτσι έγραψα πρώτα κώδικα σε GWBasic, Pascal, C μετά εξελίχθηκα και πήγα στην Visual Basic που λάτρεψα, εως ώτου πήγα λύκειο οπότε είχε αρχήσει να οριμάζει η Java, την οποία αρχικά έβλεπα καχύποπτα.. αλλά σιγά σιγά την ερωτεύτηκα και πλέον έχουν μια μονιμη σχέση, αγάπης και εμπιστοσύνης ;-)
Αλλά όλα αυτά είναι απλά ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας μου [λέμε τώρα!].. αλλά το θέμα μου είναι "είναι τέχνη ο προγραμματισμός;", για εμένα προσωπικά είναι τέχνη, είναι έκφραση της δημιουργικής φαντασίας, είναι σπαζοκεφαλιά είναι κάτι το οποίο σε κάνει να σκέφτεσαι με πολλούς τρόπους για να μπορείς να λύνεις το ίδιο πρόβλημα με πολλές διαφορετικές μεθόδους, ώστε μετά να επιλέγεις την καλύτερη.. Αλλά θα ήθελα, όποιος έχει διάθεση να μου γράψει και την δικια του γνώμη..



Παραπομπές:
  1. 8088 (Wikipedia)
  2. GW-Basic (Wikipedia)
  3. Pascal (Wikipedia)
  4. Visual Basic (Wikipedia)
  5. Java (Wikipedia)

ΥΓ: Αν κάποιος θέλει βοήθεια σε προγραμματισμό, ειδικα σε Java ή Basic, ας αφήσει ένα σχόλιο με το προβλημα του και θα προσπαθήσω σύντομα να βοηθήσω ;-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition