Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

Ποιός ειναι μάγκας


Πολλοί στις μέρες μας το παίζουν μάγκες, αλλά τι θα πει μάγκας; ποιοι ήταν οι πρώτοι μάγκες; τι είναι πραγματικός μάγκας; Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει ο όρος μάγκας προέρχεται απο την επανάσταση του '21, όταν μια μονάδα άτακτου στρατού, που ονομαζόταν "Μάγκα", δημιουργήθηκε. [για πιο αναλυτικά ανατρέξτε στην βιβλιογραφία]
Βέβαια πως αυτός ο αρχικός όρος συνδέεται με τους μάγκες του ρεμπέτικου δεν μπόρεσα να καταλάβω, αλλά ίσως και οι μάγκες της ρεμπέτικης εποχής αποτελούσα επίσης έναν ατακτο στρατο.. τουλάχιστον στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες, ως κουτσαβάκηδες, αποτέλεσαν μια ομάδα που επιστράτευσε το κράτος για καταστολή του εισαγόμενου εγκλήματος.
Να σημειωθεί ότι οι μάγκες λέγονταν κουτσαβάκηδες κατα τα τέλη του 19ου αιώνα, λόγο χαρακτηριστικού περπατήματος [περπατάγανε σαν να κουτσένουν]. Και ότι κυνηγήθηκαν απο τον διευθυντή της αστυνομίας, Δημητριο Μπαϊρακτάρη.. Τους ξύριζε, τους έκοβε τα μανικια που κρέμμοντας [καθως φορούσαν τα σακάκια μονο με το ένα μανικι και το αλλο κρεμόταν], τους ξύριζε το μουστάκι [πράγμα ιδιαίτερα ατιμαστικό] και τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα.. αλλά όπως προανέφερα, οταν τους χρειάστηκε τους χρησιμοποίησε!

Βιβλιογραφία:
  1. Μάγκα (στρατος) - Wikipedia
  2. Μάγκας (χαρακτήρας) - Wikipedia
  3. Δημήτριος Μπαϊρακτάρης - Wikipedia

Παραπομπές:
  1. Ρεμπέτικο Online

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition