Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Δωρεάν νομιμη και καταπληκτική μουσική

Πολλοί πιστεύουν ότι για να αξίζει κάτι πρέπει και να κοστίζει. Η ζωή όμως αποδεικνύει καθημερινά ότι συνήθως τα αγαθά που έχουν την υψηλότερη αξία είναι αυτά που δίδονται απλόχερα και δωρεάν. Δεν αναφέρομε σε αξίες όπως η αγάπη, η φιλία κτλ αλλά σε πιο πεζά πράγματα όπως το ελεύθερο λογισμικό αλλά και την ελεύθερη μουσική.
Την συγκεκριμένη ανάρτηση αποφάσισα να την γράψω συγκεκριμένα για την ελεύθερη μουσική. Πρόκειται για μια κατηγορία που μπορεί ο ακροατής να βρει μεγάλη πικοιλία χωρίς να κληθεί να πληρώσει ή να παρανομίσει. Άλλωστε το μεγαλείο της τέχνης είναι το να ειναι προσιτή κι όχι εμπορική.
Εαν λοιπον θέλετε δωρεάν μουσική, ειδικά για να την χρησιμοποιήσετε ως background, στα προσωπικά σας βίντεο, παρουσιάσεις κτλ, τότε επισκεφτείτε το http://www.freeplaymusic.com/. Εαν γνωρίζετε κι άλλα αντιστοιχα ή εαν βρειτε τίποτα site με μουσική από ερασιτεχνικά συγκροτήματα αφήστε ένα σχόλιο και θα τα προσθέσω στο post!

Επιπλέον πηγές για δωρεάν νόμιμη μουσική:

Συλλήψεις για το gamato.info

Σύμφωνα με το άρθρο που διάβασα από το www.news247.gr άρχισε το πανηγύρι και στην Ελλάδα. Εγιναν οι πρώτες συλλήψεις για "πειρατές" του Διαδικτύου, που μοιράζανε δωρεάν οπτικοακουστικό υλικο αλλ και λογισμικού.
Σίγουρα ήταν μια παράνομη δραστηριότητα που κακώς δεν είχε περιοριστεί νωρίτερα. Απο την άλλη όμως πρόκειται για τον λόγο που οι άπληστες εταιρίες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού αναγκάστηκαν να μην χρησιμοποιούν κλειδώματα[1], αλλά και να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους.
Μήπως η λύση δεν είναι η νομική οδός αλλά η αξιοποίηση αυτών των ιστοχώρων για την διαφήμιση και προώθηση του οπτικοακουστικού υλικού; Μήπως οι εταιρίες να δίνουν κάποιες σκηνές ή promo για διαφήμιση ή ενδεχομένως και κάποιες παλιές ταινίες και τραγούδια, αλλά και δυνατότητα αγοράς του κανονικού υλικού σε συμφέρουσα τιμή; Ποιος δε θα αγόραζε μια ταινία για 2 ή ακόμα και 5 Ευρώ; Και ποια εταιρία θα έχανε να πουλάει μερικά εκατομύρια ηλεκτρονικά αντίτυπα της ταινίας για 2 Ευρώ;
Ας ελπίσουμε στο μέλλον οι εταιρίες να αρχίσουν να σκέφτοντε πιο πρακτικά και να μην τους νοιάζεις το υπερκέρδος που φτάνει επίπεδα ύβρης αλλά απλά το μεγάλο κέρδος.

ΥΓ: Μήπως ομως είναι κάπου λάθος το ότι τον "πολιτισμό" τον έχουμε κάνει εμπορικό αγαθό και μάλιστα πολύ υψηλής τιμής; Που είναι το άρτος και θεάματα της αρχαίας Ελλάδας... Ευτυχώς η ΕΡΤ που δίνει το ψηφιακο της αρχείο, έστω και μέσω μιας πλατφόρμας που δεν ειναι συμβατή με όλους τους Browsers..

[1] Το ψηφιακό υλικό, πχ mp3, κλειδωνόταν με χρήση του DRM [Digital Rights Managment] κι αλλες αντίστοιχες τεχνολογίες. Αυτό το κλείδωμα οδηγούσε σε διάφορα προβλήματα. Το πιο απλό ήταν ότι ενώ έχεις πληρώσει και έχει νομιμα ένα τραγούδι στον υπολογιστή σου, δεν μπορείς να το γράψεις σε CD ώστε να το ακους και στο CD Player!

Παραπομπές:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition