Σύμφωνα με το άρθρο που διάβασα από το
www.news247.gr άρχισε το πανηγύρι και στην Ελλάδα. Εγιναν οι πρώτες συλλήψεις για "πειρατές" του Διαδικτύου, που μοιράζανε δωρεάν οπτικοακουστικό υλικο αλλ και λογισμικού.
Σίγουρα ήταν μια παράνομη δραστηριότητα που κακώς δεν είχε περιοριστεί νωρίτερα. Απο την άλλη όμως πρόκειται για τον λόγο που οι άπληστες εταιρίες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού αναγκάστηκαν να μην χρησιμοποιούν κλειδώματα[1], αλλά και να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους.
Μήπως η λύση δεν είναι η νομική οδός αλλά η αξιοποίηση αυτών των ιστοχώρων για την διαφήμιση και προώθηση του οπτικοακουστικού υλικού; Μήπως οι εταιρίες να δίνουν κάποιες σκηνές ή promo για διαφήμιση ή ενδεχομένως και κάποιες παλιές ταινίες και τραγούδια, αλλά και δυνατότητα αγοράς του κανονικού υλικού σε συμφέρουσα τιμή; Ποιος δε θα αγόραζε μια ταινία για 2 ή ακόμα και 5 Ευρώ; Και ποια εταιρία θα έχανε να πουλάει μερικά εκατομύρια ηλεκτρονικά αντίτυπα της ταινίας για 2 Ευρώ;
Ας ελπίσουμε στο μέλλον οι εταιρίες να αρχίσουν να σκέφτοντε πιο πρακτικά και να μην τους νοιάζεις το υπερκέρδος που φτάνει επίπεδα ύβρης αλλά απλά το μεγάλο κέρδος.
ΥΓ: Μήπως ομως είναι κάπου λάθος το ότι τον "πολιτισμό" τον έχουμε κάνει εμπορικό αγαθό και μάλιστα πολύ υψηλής τιμής; Που είναι το άρτος και θεάματα της αρχαίας Ελλάδας... Ευτυχώς η ΕΡΤ που δίνει το ψηφιακο της αρχείο, έστω και μέσω μιας πλατφόρμας που δεν ειναι συμβατή με όλους τους Browsers..
[1] Το ψηφιακό υλικό, πχ mp3, κλειδωνόταν με χρήση του DRM [Digital Rights Managment] κι αλλες αντίστοιχες τεχνολογίες. Αυτό το κλείδωμα οδηγούσε σε διάφορα προβλήματα. Το πιο απλό ήταν ότι ενώ έχεις πληρώσει και έχει νομιμα ένα τραγούδι στον υπολογιστή σου, δεν μπορείς να το γράψεις σε CD ώστε να το ακους και στο CD Player!
Παραπομπές: