Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η μαγεία της ανακάλυψης του open source

Πολλοί προγραμματιστές αλλά και γενικότερα χρήστες υπολογιστών αγαπάμε το τσάμπα. Μια μορφή αυτού του "τσάμπα" είναι το λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source).

Η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που να έχουν όλο και περισσότερες δυνατότητες οδηγεί πολλές φορές στην υιοθέτηση open source και free software ακόμα κι από μεγάλες εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγματα αποτελούν το linux, η Java, η mySQL, η PostgreSQL, η PHP, το Joomla και πάρα πολλά άλλα.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά. Κανένας δεν διαθέτει τον χρόνο του μόνο για το καλό της κοινότητας, αλλά και για ιδίον όφελος. Το όφελος αυτό μπορεί να έρθει από το ότι μόνο αυτός που έχει φτιάξει ενα πρόγραμμα μπορεί να κατανοησει άμεσα το πως λειτουργεί. Οποιοσδήποτε άλλος θα χρειαστεί σίγουρα κάποιον χρόνο, που μεταφράζεται σε χρήμα. Οπότε είναι πιθανόν κάποια εταιρεία που θα θέλει να το αξιοποιησει εμπορικά να τον πληρώσει για συμβουλές ή για προσαρμογή του λογισμικού στα μέτρα της.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κι εν τέλη υπάρχουν πάρα πολλά φιλόδοξα open source projects που σταματούν γιατι δεν βρίσκουν χρηματοδότηση. Μακάρι οι εταιρείες να κατανοήσουν ότι οι προγραμματιστές πρέπει να αμοιβόμαστε αντάξια με αυτό που παράγουμε. Δηλαδή να μας πληρώνουν γιατι παράγουμε κάτι που αυξάνει τον ρυθμό της παραγωγικότητας κι όχι απλά την παραγωγικότητα.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition