Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αλλη μια έξυπνη ιδέα-blog

Σήμερα εντόπισα ενα πολύ ενδιαφέρον blog, το http://history140.wordpress.com/. Πρόκειται για έναν ιστοχώρο όπου συγκεντρώνονται μηνύματα από το twitter που αφορούν διάφορα κατα καιρούς hot θέματα! Για παραδειγμα σήμερα έβαλαν ένα post για το τι "λέχθηκε" αναφορικά με το πρώτο επεισόδιο του 1821 στο twitter. Περισσότερα στο http://history140.wordpress.com/2011/01/26/1821-skai-1/

1821

Χθες παρακολούθησα το ντοκιμαντες του ΣΚΑΪ για το 1821. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον, κυρίως επειδή δεν έλεγε τις γενικοτητες που μαθαίναμε στο σχολείο.

Ουσιαστικά μας ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της "σκλαβιάς", όπου η μονη αλλαγή για τον λαό ήταν ότι αντι να τον δυναστεύουν οι μεν τον δυνάστευαν οι δε. Αυτό οδήγησε σε μεταβολές σε διάφορα πολιτισμικά χαρακτηριστικά όπως η ενδυμασία, η σχέση μεταξύ των φύλων και η διατροφή. Εν ολίγοις μας παρουσίασαν ότι αρχικά δεν ήταν και τόσο άσχημα..

Αλλά τα άσχημα ξεκίνησαν όταν αναφέρθηκε πως ο Πατριάρχης πέραν των θρησκευτικών καθηκόντων του λειτουργούσε και ως "υπουργός". Δηλαδή είχε εξουσία να βάζει φόρους και γενικότερα να ελέγχει το ποίμνιο[1]

Και συνεχίζουν να χειροτερεύον όταν εμφανίζονται οι μεν κλέφτες, οι οποίοι αρχικά ήταν ομάδες οπλισμένων οι οποίες ζούσαν με το να κλέβουν τον οποιοδήποτε, κι όχι Ρομπεν των δασών όπως ρομαντικά μας μαθαίνανε στο σχολείο.

Φυσικά υπήρχαν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρθηκαν. Γενικότερα είναι μια παραγωγή την οποία αξίζει να δουμε όλοι μας, ελπίζοντας οτι αυτά που μας δείχνουν είναι η αλήθεια[2] κι όχι απλά μια άλλη άποψη!

Σημείωση: Το πρώτο επεισόδιο υπάρχει στο http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=210180

[1] Ποίμνιο σημαίνει "το κοπάδι, το σύνολο των ζώων ενός βοσκού" [πηγή: Βικιλεξικό]
[2] Η αλήθεια ως λέξη είναι παράγωγο του «ἀληθής», το οποίο συνεπάγεται ότι σημαίνει ακριβώς την κατάσταση που τα πράγματα δεν έχουν ξεχαστεί, είναι γνωστά ή φανερά, άρα είναι πραγματικά [πηγή: Βικιλεξικό]. Στην περίπτωση των 400 χρόνων σκλαβιάς δεν ξέρω πόσα έχουν ξεχαστεί και πόσα όχι. Εδώ ακόμα και τα γεγονότα προ ολίγων χρόνων παραγράφονται εν μια νυχτή και μας λένε "φάτε τους λωτούς" και ξεχάστε το παρελθόν..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition