Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ανανεώσιμες πηγές ενέργεις="Αεικίνητη" μηχανή


Απο μικρός ήθελα να βρω την αεικίνιτη μηχανή. Προκειται για τον στόχο κατασκευής ενός μηχανήματος που θα λειτουργεί συνεχώς χωρίς να χρειάζεται καμιά τροφοδοσία από εξωτερική πηγή. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς αδύνατον με βάση την αρχή διατήρισης της ενέργειας αλλά και της ύπαρξης τριβής που μετατρέπει την όποια κινητική σε θερμική και την απελευθερώνει στο περιβάλλον.
Μια εναλλακτική λύση είναι να τροφοδοτείς συνεχώς την μηχανή από κάποια πηγή. Οπότε το συνδέουμε απλά στην πρίζα του σπιτιου μας! Αλλά ούτε αυτό είναι λύση γιατι κάποια άλλη "μηχανή" καίει λιγνίτη, ή γενικοτερα χρησιμοποιεί οποιαδήποτε διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρικής ενέργειας, εσκεμένα για να τροφοδοτεί την μηχανή.
Η λύση είναι να χρησιμοποιούνται πηγές που ήδη παρέχουν απλόχερα την ενέργεια τους κι απλά "χανετε". Μια τέτοια πηγή είναι ο γνωστός μας ήλιος. Το πρόβλημα με τον ήλιο είναι ότι απαιτούνται ηλιακά κάτοπτρα ώστε να μετατραπεί σε ηλεκτρική και τα κάτοπτρα χρειάζονται πάρα πολύ χώρο. Ο χώρος από την άλλη είναι πεπερασμένος και ακριβώς, λόγω της υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού (σε καποια αλλη ανάρτηση θα γραψω και για αυτό το πρόβλημα). Αλλά υπάρχουν χώροι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτοί οι χώροι είναι οι ταράτσες των πολυκατοικιών.
Βέβαια ούτε αυτές μπορούν να συλλέξουν τόσο πολύ ενέργεια όσο αυτή που καταναλώνει ο σπάταλος σύγχρονος άνθρωπος. Αρα χρειάζεται κι ένας τρόπος μείωσης της σπατάλης. Προφανώς δε μπορείς να κόψεις τις συνήθειες ενος ανθρώπου εύκολα. Πολλοι θέλουν να κρατανε χειμώνα καλοκαιρι τις "ιδανικες" συνθήκες μέσα στο σπίτι τους. Θέλουν το χειμώνα να βράζει και το καλοκαίρι να ειναι ψυγείο. Οπότε πρέπει να βρεθούν τρόποι που να το διευκολύνουν, δηλαδή αφενός να βελτιωθεί η μόνωση ταρατσών και τοίχων κι αφετέρου τα κουφώματα να βελτιωθούν ώστε να είναι θερμομονοτικά (βλέπε κανονισμός ενεργειακών κτηρίων).

Ολα αυτά τα γράφω με αφορμή το ECO NEWS του ΣΚΑΪ που μιλαγε σήμερα, 4/8/09, σχετικά με το ότι μέχρι 2019 πρέπει όλα τα κτίρια να καλύπτουν από μόνα τους τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σας συμβουλεύω για δικια σας οικονομία αλλά και για βελτίωση του περιβάλλοντος να μελετήσετε σχετικές λύσεις, ειδικά τώρα που πρόκειται να δοθούν επιδοτήσεις (από ότι λένε). Αν μάθω κατι και σχετικά με επιδοτήσεις θα σας ενημερώσω! Προς το παρόν η τελευταία μου ενημέρωση είναι από το blog της "EURODOOR - ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ", που φαίνεται οτι παρακολουθεί στενά το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition