Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ζητείται ο "άνθρωπος του μόχθου" για να πληρώσει τον λογαριασμό!

Όπως όλοι γνωρίζετε, για αν δε το γνωρίζετε τότε να σας το ενημερώσω, σήμερα ανακοινώθηκαν τα φοροεισπρακτικά μέτρα. Το πιο άμεσο είναι η αύξηση του ΦΠΑ, που λέγανε ότι δε θα αγγίζανε. Εξίσου βαρύ είναι και το μέτρο "περιορισμού" των δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, προς το παρόν.. Απορίας άξιο είναι το αν τελικά είναι τοσο εύκολο για μια κυβέρνηση να περιορίζει δικαιώματα που αποκτήθηκαν μετά από αγώνες των εργαζομένων.

Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι οι έλληνες έχουμε μάθει να ζούμε στην κομπίνα. Λίγο πολύ όλοι έχουμε ή ξέρουμε κάποιον που έχει κανει μια μικρή ή μεγάλη παρατυπία. Από το να έχεις αντιγράψει σε ένα τέστ, από το να έχεις ψωνίσει χωρίς να πάρεις απόδειξη, από το να δωροδοκίσεις για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης, από το να κάνεις ένα μαύρο μεροκάματο. Ολα αυτά πλέο έχουν συσσορευτεί και σε συνδυασμός με την κοιλιά της οικονομίας λόγο των γιγάντιων "παρατυπιών" ορισμένων μας έχουν οδηγήσει στο γκρεμό.

Αρκετοι δαιμονοπιούν το ευρώ! Αλλά πως είναι δυνατόν να φταίει ότι έχουμε το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου; Μήπως θα ήταν καλύτερο να είχαμε δραχμές με αλματώδη μείωση της αξίας του ρευστού από μέρα σε μέρα όπως συνέβαινω στο παρελθόν; Σίγουρα δε φταίει το ευρώ και σίγουρα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να το διατηρίσουμε.

Εν τέλη θέλω να δηλώσω ότι είμαι σύμφωνος ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην ανόρθωση της οικονομίας., αλλά ανάλογα με τις δυναμεις του ο καθένας. Δε γίνεται να αυξάνεις τον φόρο των τροφίμων, ή έστω ξεχώρισε τα πολύ βασικά. Κάνε το ψωμί, το γάλα και το λάδι με μηδενικό ΦΠΑ ή δίνε τα με κουπόνια σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Δε πρέπει να κτυπούν τους πάντες, πρέπει όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα να χαίρουν μιας καλύτερης φορολογησης ακόμα και στα καθημερινά. Τι να το κάνει ο φτωχός να του επιστρέψει η εφορία λεφτά εαν δεν έχει να αγοράζει τα προς το ζειν;

Να σημειωθεί βέβαια ότι έχει κάποια θετικά που ελπίζω να βοηθήσουν. Πρώτον επιδοτεί την ασφάλισης 65000 νέων ώστε να βρουν δουλειά, αλλά και μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατα 20%


Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

-Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δις ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

-Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

-Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66% ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.

-Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

-Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

-Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.



Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του "έκτακτου πακέτου" για την διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

-Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

-Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

-Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α και β βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.

-Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

-Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

-Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

-Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

-Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.

-Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.

-Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

-Απαγόρευση ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.

-Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

-Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

-Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.

-Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. ευρώ.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ήτοι:

-Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

-Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.

-Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2% και

-Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής "η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%".

πηγή: troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition