Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι τελικά η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε δει στην τηλεόραση κάποιες διαφημίσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (www.digea.gr). Αλλά πιθανόν δεν έχετε καταλάβει τι είναι ή τι πρέπει να κάνετε εσείς για αυτό.
Η ψηφιακή τηλεόραση είναι μια νέα τεχνολογία όπου το τηλεοπτικό σήμα θα συνεχίζει να μεταδίδεται όπως γίνεται ήδη, δηλαδή το σήμα θα το λαμβάνετε χωρίς καμία αλλαγή εξοπλισμού. Η διαφορά είναι ότι θα μεταδίδεται με μια διαφορετική κωδικοποίηση, μια ψηφιακή κωδικοποίηση αντίστοιχη της κωδικοποίησης που έχουν τα DVD (Mpeg2), που παίζει το iPod και το iPhone (MPEG-4/MP3), οπότε θα χρειαστεί κάποιος εξοπλισμός που να μπορεί να μετατρέπει αυτό το ψηφιακό σήμα σε εικόνα που να μπορεί να δείξει η τηλεόραση που ήδη έχετε. Οπότε η λογική αντίστοιχη του filmnet, αλλά χωρίς χρέωση. Αγοράζεις έναν αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος και τον συνδέει αφενός με την κεραία (για να λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα) κι αφεταίρου με την τηλεόραση (για να προβάλεται το τηλεοπτικό σήμα). Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική λύση της αγοράς καινούριας τηλεόρασης που να έχει και ψηφιακό δέκτη.
Αυτό που θα κερδίσουμε οι τηλεθεατές με αυτήν την μετατροπή του τηλεοπτικού σήματος σε ψηφιακού είναι ότι δεν θα υπάρχουν "χιόνια", θα είναι μακράν υψηλότερης ποιότητας από το αναλογικό. Θεωρητικά θα υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες όπως επιλογή υπότιτλων και μεταγλώτισης, αντίστοιχα όπως γίνεται στα DVD, αλλά είναι αμφίβολο αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται για το καλό του τηλεθεατή. Στην πραγματικότητα γίνεται προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργηθούν πιο πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Εαν θυμάμαι καλά θα μπορούν να "χωρέσουν" οκταπλάσιοι σταθμοί από αυτούς που ήδη υπάρχουν.

Εν συντομία:
Για να έχεις ψηφιακή τηλεόραση θα χρειαστεί να αγοράσεις και να συνδέσεις με την κεραία και την υπάρχουσα τηλεόραση έναν αποκωδικόποιητή ψηφιακής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition