Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Τι είναι Ruby On Rails;


To Ruby On Rails (ROR) είναι ένα framework, δηλαδή κατ' ουσίαν μια βιβλιοθήκη κώδικα, για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού (web applications κοινώς!). Στόχος του συγκεκριμένου framework είναι να οδηγίσει τον προγραμματιστή με απλά βήματα στην ανάπτυξη μιας εύκολα και σωστά δομήμένη εφαρμογής που να είναι ταυτόχρονα εύκολα συντηρίσιμη! Όσο κι αν αυτό μοιάζει ουτοπικό, με την ROR γίνεται εφικτό.

Η ανάπτυξη γίνεται εύκολα χάρη στα διάφορα scripts που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός αρκετά μεγάλο μέρος του γενικού κώδικα, αλλά και η ύπαρξη αρκετών έτοιμων κομματιών κώδικα που κυκλοφορούν στο Δίκτυο. Να σημειωθεί ότι το ROR είναι και database independent καθώς η βάση δεδομένων δημιουργείται αποκλειστικά και μονο με σχετικό script

Η ανάπτυξη γίνεται σωστά λόγο του ότι υπάρχουν δύο βασικές αρχές που προσπαθεί να τηρήσει, η πρώτη αρχή είναι Don't Repeat Yourself (DRY) που είναι και γενικότερα γνωστή ως επαναχρησιμοποίηση του κώδικα, ενώ η δεύτερη είναι η Convention Over Configuration (COC), δηλαδή καλύτερα να ακολουθείται μια τυποποίηση στην ονοματολογία παρά να έχουμε άπειρες ρυθμίσεις που προσπαθούν να επιτύχουν αυτο το αποτέλεσμα.

Αν εχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε περισσότερες πληροφορίες αφήστε σχόλια ή στείλτε μου email, θα σας απαντησω σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition