Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Τρόπος υπολογισμού μισθού

Το θεωρημα του Dilbert για τους μισθους λεει οτι οι μηχανικοι, οι προγραμματιστες και οι αλλοι επιστημονες δεν θα μπορεσουν ποτε να παρουν μισθους τοσο υψηλους οσο τα στελεχοι των επιχειρησεων και οι πωλητες. Το θεωρημα μπορει να αποδειχθει με μια μαθηματικη εξισωση η οποια βασιζεται στα παρακατω αξιωματα:

1) Η γνωση ειναι δυναμη (ΓΝΩΣΗ = ΙΣΧΥΣ)
2) Ο χρονος ειναι χρημα ( ΧΡΟΝΟΣ = ΧΡΗΜΑ)
3) ΙΣΧΥΣ = ΕΡΓΟ / ΧΡΟΝΟ

Οποτε:

ΓΝΩΣΗ = ΕΡΓΟ / ΧΡΟΝΟ και εφοσον ΧΡΟΝΟΣ = ΧΡΗΜΑ =>
ΓΝΩΣΗ = ΕΡΓΟ / ΧΡΗΜΑ =>
ΧΡΗΜΑ = ΕΡΓΟ / ΓΝΩΣΗ

Συνεπως καθως η γνωση τεινει στο 0 το χρημα τεινει στο απειρο ασχετα με το παραγομενο εργο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οσα λιγοτερα ξερεις τοσο περισσοτερο χρημα αποκτας....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το σχόλιο του Σαββάτου, 16 Αύγουστος 2008:
Εγώ νομίζω πάντως ότι ο Dilbert λέει μαλακίες. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένα βασικό λάθος στην εξίσωσή του το οποίο έχει ως εξής:
Είναι γνωστό ότι στην υλιστική κοινωνία που ζούμε σημασία δεν έχει ποιος έχει τη μεγαλύτερη καλλιέργεια από άποψη γνώσεων και παιδείας αλλά ότι το χρήμα έχει το Α και το Ω των επιδιώξεων κάθε σύγχρονου ανθρώπου, με αποτέλεσμα ένας σύγχρονος άνθρωπος που διαθέτει γνώσεις και όχι χρήμα να θεωρείται αποτυχημένος στη ζωή του, έτσι ώστε το χαρακτηριστικό του να διαθέτει γνώσεις να είναι αντιστρόφως ανάλογο της δύναμης (= ισχύς) που διαθέτει στην κοινωνία του και απέναντι στους συνανθρώπους του. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ της γνώσης που έχει για παράδειγμα ένας μηχανικός και της δύναμης (=ισχυς) που διαθέτει σαν άτομο διαμορφώνεται μια μαθηματική σχέση η οποία έχει την εξής μορφή: ΓΝΩΣΗ = 1/ΙΣΧΥΣ.
Έτσι, αν εφαρμόσουμε την σχέση αυτή στην μαθηματική εξίσωση του Dilbert, δηλαδή:
ΓΝΩΣΗ = ΕΡΓΟ / ΧΡΟΝΟ και εφοσον ΧΡΟΝΟΣ = ΧΡΗΜΑ (αυτό και πάλι παίζεται αν ισχύει)=>
ΓΝΩΣΗ = ΕΡΓΟ / ΧΡΗΜΑ =>
ΧΡΗΜΑ = ΕΡΓΟ / (1/ΓΝΩΣΗ)=>
ΧΡΗΜΑ = ΕΡΓΟ Χ ΓΝΩΣΗ
παρατηρούμε ότι η σχέση μεταξύ της γνώσης και του χρήματος γίνεται ανάλογη, δηλαδή όσο περισσότερο γνώση διαθέτει κανείς, τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να κερδίσει, αρκεί να μπορέσει να εκμεταλλευτεί σωστά τη γνώση του προκειμένου να την μετατρέψει σε χρήμα. Με λίγα λόγια, η εξίσωση του Dilbert βρίσκει πολύ καλή εφαρμογή σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να μην ξεγελάνε το σύστημα, κυνηγόντας παράλληλα και την προσωπική τους ευτυχία μαζί με μια "θεσούλα" σε μία εταιρεία. Από την άλλη μεριά, είναι αλήθεια το χρήμα χρόνος, ή υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό;

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition