Κυριακή 24 Ιουνίου 2007

Νάρκισσος

Εκεί που καθόμουν και σκεφτόμουν [ή καλύτερα ξυνομουν] μου ήρθε να διαβάσω τι σημαίνει νάρκισσος.. εντάξει ήξερα τι σημαινει.. ότι ειναι ο άνθρωπος που του αρέσει ο εαυτος του κτλ, αλλά ήθελα να δω τι λέει η εγκυκλοπαίδεια. Εννοείται οτι δε θα κάτσω να αντιγράψω την εγκυκλοπαίδεια, μονο το ζουμί θα σας γράψω..
Που λέτε ο Νάρκισος ήταν ένα μυθικό πρόσωπο που περιφρονούσε τον έρωτα. Είχε πολλές νύμφες που τον είχαν ερωτευτεί αλλά αυτός τις απέρριπτε, με αποτέλεσμα να θέλουν να τον εκδικηθούν. Οπότε η Νέμεσι τον οδήγησε στο να δει το είδωλο του στο νερό μια πηγής, οπότε και ερωτεύτηκε τον εαυτό του. Οπότε απο μαρασμό που δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος του για τον ίδιο του τον εαυτό πέθανε απο μαρασμό σε εκείνη την πηγή, όπου λέγεται [κατα το μύθο] ότι φύτρωσε το ομώνυμο άνθος.
Οπότε ο όρος "νάρκισσος" χρησιμοποιείται πλέον για οποιοδήποτε είναι "ερωτευμένος" με τον εαυτό του.

Βιβλιογραφία:
1) Πάπυρος Λαρους Μπριτάννικα [1996] (Τόμος 44, Νάρκισσος)
2) Wikipedia.org [Νάρκισσος (μυθολογία)]

ΥΓ: Βέβαια λέγεται ότι ήταν και "λιγο κρασί λίγο θάλλασα και τ' αγόρι μου", αλλά ποιος ξέρει αν το γυάλιζε το πόμολο.. πάντως προτιμισα να πω την εκδοχή που είχε θαυμάστριες που κοβονταν για πάρτη του [κάτα το "Σάκη Σάκη.." αλλά θα το βγάζανε απο το Ναρκισσε-> Ναρκισσάκη->Σάκη] κι απλά αυτος τον είχε πάρει ψηλά τον αμανε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Mobile edition